2020. április 2., csütörtök

Rajz


Kedves Gyerekek!

A mai alkalommal a húsvét jelképeiről szeretnék pár szót mondani.

Lássuk milyen jelentőséggel párosítják a húsvét szimbólumait:

1. Barka
A barka bolyhos virágainak különleges gyógyerőt tulajdonítottak a régiek. Ha a családi tűzhelybe dobták, megóvta a házat a bajoktól, lenyelve pedig gyógyszerként elmulasztotta a torokfájást.



Bárány
A legősibb húsvéti jelkép a bárány. Eredete a Bibliában keresendő. Az ótestamentumi zsidók az Úr parancsára egyéves hibátlan bárányt áldoztak, s annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja. A húsvéti bárány Jézust is jelképezi. A Bibliában Krisztus előképe volt az a bárány, amelyet a zsidók Egyiptomból való kimenetelük alkalmával ettek, és amelyet nap mint nap feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán.


Nyúl
A másik húsvéti állat, a húsvéti nyúl megjelenésének magyarázata már jóval nehezebb. Az ünnep termékenységgel kapcsolatos vonatkozásában magyarázat lehet a nyúl szapora volta.

A tojás
A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. A tojásfestés népszokásként elsősorban Kelet-Európában maradt fenn a XXI. századig. Eredetileg egyszínűek voltak, pirosas színüket növényi festőanyagoktól kapták.

A mai alkalommal szeretném, ha tojást díszítenénk. Rajzolj egy tojást egy rajzlapra, majd díszítsd különböző mintákkal! Tetszőlegesen megválaszthatod a rajzeszközödet.

Aki elszántabb, valódi tojást is festhet. Nagyon sok technika közül választhatsz, küldök neked ötleteket az alábbi videókon.



Üdvözöl: Kati néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése