2020. április 21., kedd

Környezetismeret


Kedves Gyerekek!

A mai óránk az egészséges életmódról szól.

Az egészséges életmód egy olyan témakör, amelyről már ti is sokat tudtok, akár könyv nélkül is. Időközönként mégis fontos, hogy beszéljünk róla, mert hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni rá, ha úgy érezzük, minden rendben van.

1.      Rendszeres testmozgás:
Minden pedagógus és szülő jól tudja, hogy milyen fontos, hogy elegendő időt tölts a szabadban vagy sportolj rendszeresen. Segít az egészséges testtartás kialakításában, étvágyat csinál, ellenállóbbá válsz a betegségekkel szemben és a lelki egészségedre is jó hatással van.
Úgyhogy kérlek, lehetőségeid szerint csinálj meg minden gyakorlatsort, amit mi pedagógusok kérünk tőled vagy egyszerűen menj ki a szabadba szabad játékra, ha teheted!



2.      Rendszeres tisztálkodás
Jól tudod milyen fontos, hogy napi vagy heti rendszerességgel elvégezzük tisztálkodási szokásainkat. Mondanom sem kell, hogy most, járvány idején ez még inkább lényeges szempont!
-          Gondolj vissza arra, mikor Erika nénivel alaposan többször átismételtétek a kézmosás minden mozdulatát!
-          Emlékezz arra, hogy mennyivel több időbe telt, mikor ebéd előtt minden kisgyereket megvártunk vele!
-          Most pedig nézd meg a következő videót, hogy végiggondold, te hányféle mozdulattal mosol fogat!



-          A tankönyv 52. oldalán olvasd el melyik tisztálkodási formát milyen rendszerességgel említ a könyvünk! Gondold végig, te betartod-e az ajánlott rendszerességet!

Ha elolvastad, kérlek gondolj bele a következőkbe:

Ha a szüleid ezen túl bármilyen tisztálkodásra hívják fel a figyelmed, az nem azért van, hogy piszkálódjanak, hanem, hogy egészségesebb légy és ne legyen szükség orvosra.
Ha a felnőtt azt kéri, ügyelj a ruhádra, vagy moss többször, alaposabban kezet azért van, hogy rendezettebben néz ki és elkerüld a felesleges fertőzés esélyét! Pláne járvány idején!

3.      Helyes táplálkozás
A helyes táplálkozással hamarosan részletesen fogunk foglalkozni. Most csak annyit kérek tőled, gondold végig az iskolában miért 5 alkalommal étkezünk? Miért figyeltünk lehetőség szerint arra, hogy ne rohanjunk az étkezéssel? Miért engedjük meg akár órán is, hogy igyatok egy kortyot, ha úgy érzitek?

Gondold át! Sikerült?

Akkor lássuk!

Ha naponta 5-ször étkezünk, nincs szükség arra, hogy nagyobb ételadagot fogyasszunk, így nem terheljük meg annyira a gyomrunkat.
Ha nem sietjük el az étkezést, van időnk alaposan megrágni az ételt, amellyel szintén megkönnyítjük a gyomrunk dolgát a feldolgozásban. Az étel gyomorban történő feldolgozását emésztésnek hívjuk!
A folyadék nélkülözhetetlen alkotója az emberi testnek! Ha valaki nem iszik elegendő vizet, nem tud megfelelően figyelni és emészteni sem. Ezért emlegetjük olyan sokat!

4.      Napirend
Habár az ünnep- és szabadnapok menetrendje mindig eltér a hétköznapoktól, fontos, hogy az iskolai napoknak meglegyenek a maga rendje. Még így is, hogy otthon tanulsz. Fontos, hogy ne maradj el nagyon az iskolai dolgaiddal, de jusson elég időd a szabad játékra vagy a pihentető alvásra.

5.      Lelki egészség
Most utolsónak említjük, de egyik legfontosabb tagja az egészséges életmódnak a lelki egészség megléte.

Mit jelent ez?

Vannak vidám és kevésbé vidám napjaink. Mégis fontos, hogy törődjünk, beszélgessünk eleget egymással. Talán most kevesebbet találkozol a nagyszüleiddel, mégis figyeld meg, hogy anya és apa mennyit gondoskodik róluk azért, hogy járvány idején se szenvedjenek hiányt semmiben!
Ha megcsinálod azokat a jelentéktelennek tűnő dolgokat, amik a te dolgod (akár otthon vagy az iskolával kapcsolatban) megkönnyebbülést fogsz tapasztalni. Így nagyobb kedvvel foghatsz olyan dologba, amely felvidít, felüdít. Például: kerti sütögetés otthon, sportolás…

Kérlek, nyisd ki a munkafüzetet a 36. oldalon és töltsd ki  az 1., 2., 3., és 4. feladatot!

Ha elkészültél ne feledd elküldeni nekem április 28-ig fényképen!

Ha elkészültél, kerestem nektek egy kis játékot. Próbáljátok ki!


Üdvözöllek: Kati néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése