2020. május 25., hétfő

Református hittan 05.25.


Pünkösd:
Az etióp főember útja       2. osztály
Vasárnap pünkösd ünnepe lesz. Pünkösd pontosan 50 nappal húsvét vasárnap után következik.  Jézus húsvét vasárnap hajnalán feltámadt a halálból. Negyven napig a tanítványaival maradt és még sok mindent tanított nekik. A negyvenedik napon megígérte, hogy most visszamegy a menyországba, de elküldi maga helyett a Szentlelket, hogy ne legyenek egyedül. Elbúcsúzott tanítványaitól és átment a láthatatlan menyországba. Szemük láttára eltűnt. Ezt a napot áldozócsütörtöknek nevezzük. Ezt követően tíz nap múlva, vagyis az ötvenedik napon pünkösdkor, megérkezett a Szentlélek, aki nem látható, de jelen van az ember életében. Az a feladata, hogy segítsen az embereknek megismerni Istent. Megérteni mi van a Bibliában és segíteni az életünkben. Segít dönteni, segít megérteni a másikat. Segít meglátni azt, mit teszünk helyesen és mit nem. Ő adja a lelkiismeretfurdalást, ha rosszat teszünk. És Ő vígasztal meg, amikor bocsánatot kérünk.
A most következő történet szereplője egy nagyon távoli országból érkezett. Ennek az országnak a neve, Etiópia. Csaknem kétezer km-re van Jeruzsálemtől. Ez az ember afrikai, aki nagyon kíváncsi volt a híres jeruzsálemi templomra. Honnan tudott róla? Ebben az időben már szerte a világban kereskedők utaztak. Nemcsak a portékáikat vitték eladni és helyette a meglátogatott ország áruját vitték, hanem híreket is hoztak vittek. Abban az időben nem volt újság, internet, rádió, tv, hanem ezek az utazók a híreknmellett különleges történeteket is meséltek.  Hallottak Jézus csudáiról, hallottak a gyönyörű és hatalmas jeruzsálemi templomról, ahol azt az Istent imádták, akinek a fia Jézus. Elment a híre szerte a világban a csodás gyógyításairól is. Az etióp királyné kincstárnoka kimondhatatlanul gazdag ember volt. Volt pénze a hosszú utazásra, de valószínűleg királynéja is küldte. Igy hát elindult hosszú és fáradtságos útjára egy lovaskocsin, amin kényelmetlen volt zötykölődni. Megérkezve Jeruzsálembe, megcsodálta a hatalmas templomot és vett az Ószövetség könyvei közül több tekercset is. Ezekre a papirusztekercsekre írták a Biblia szavait. Az egyik ilyen tekercs éppen arról szólt, hogyan fog Isten Fia az emberek közé jönni. Hogyan ismerik majd fel csodáiról, hogyan fog szelíden viselkedni és meghalni a kereszten. Olvasta, de nem értette, ki az, aki eljött. Nem értette azt, ami Jézusról volt előre megírva a Bibliában. Isten azonban látta ezt. Azt is tudta, hogy ez a kincstárnok nagyon szeretné tudni az igazságot. Közben Fülöp, jézus tanítványa egy házban együtt volt több emberrel. Egyszer csak Isten Szentlelke arra indította a bensőjébe, hogy hagyja ott a többieket és induljon arra az útra, ahol éppen a kincstárnok kocsija halad el.  Éppen akkor ért ki a falu melletti útra, amikor a kocsi odaért. Látja, hogy egy afrikai uraság ül a kocsin és egy tekercset olvas. A tekercs formájából, külsejéből felismerte, hogy a Biblia egy tekercsét olvassa. Odaszólt, és megkérdezte: Érted is, amit olvasol? A kincstárnok nagyon meglepődött. Rászólt a kocsisra, hogy állítsa meg a lovakat. Nem akart hinni a fülének! Azon szomorkodott, hogy örömmel megvette a könyvet, de hiába mert nem érti és nincs, aki megmagyarázná. Ekkor szólította meg Fülöp. Felült mellé a kocsira és elmondta neki, amit Jézusról tudott.
Olvasd el a történetet a 135. oldalon és a befejezést onnan megtudhatod. A 138. oldalon keresd meg az eltéréseket. Ezt már nem kell elküldened.
Edit néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése