2020. május 21., csütörtök

Környezetismeret, Rajz


Kedves Gyerekek!

A mai alkalommal kicsit összedolgozzuk a környezetet és a rajz órát.

Először szeretném, ha az ételek elkészítéséről, tálalásáról, kezeléséről beszélnénk, utána pedig egy általad választott ünnepi étkezés lerajzolását tűznénk ki célnak.

Biztosan te is segítettél már szüleidnek a bevásárlás során. Netán olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy otthon, a kertben is megtalálhattok zöldségeket, így nincs szükségetek a boltra.

Jól tudjátok már ti is, hogy bizonyos élelmiszereket hűtőben tárolunk, hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan, más hozzávalókat pedig elég csak a kamrába bevinni, polcra tenni.

Ennek tudatában minden élelmiszernek van egy időszakja, ami alatt biztonsággal elfogyasztható az étel. Ezt a csomagoláson mindig feltüntetik. Ezt másképp szavatossági időnek hívjuk.

Tehát:

A képen látható termék szavatossági ideje 2012. szeptember 8-án lejár, vagyis addig a napig őrzi meg a minőségét. Addig a napig biztonsággal fogyasztható.


Lássunk egy másik példát:



Mivel nagyon sok terméket más országokból szállítanak a boltjainkba, ezért a szavatossági időt nem mindig magyar helyesírás szerint jelölik. Ebben az esetben először a napot, a hónapot, majd az évet láthatod a dobozon.

A képen látható dobozos tej így 2017. január 29-ig fogyasztható.

Erre mindig oda kell figyelnünk, mikor ételt készítünk, másképp ételmérgezést kaphatunk nagyon gyorsan. Az ételmérgezés tünetei: hasfájás, hányás, hasmenés, láz is előfordulhat.

A tankönyv 60. és 61. oldalán a számozott képeken, nyomon követheted az ételkészítés folyamatát.

bevásárlás→előkészítés→aprítás→főzés→terítés→étkezés→a maradék étel elcsomagolása, megfelelő tárolása

Jól begyakorlott folyamat az előbbi, de nem tudjuk eleget emlegetni, hogy az elkészítés előtt biztonság miatt érdemes betartanunk bizonyos szabályokat.





Kérlek, találgass a képek segítségével, mik lehetnek ezek a folyamatok?
.
.
.
.
.
.
Nem nehéz! Mindet kitaláltad?!
.
.
.
.
.
Lássuk, egyre gondoltunk-e?

1.      A haj összekötése, hajpánt használata, hogy ne hulljon az ételbe hajszál.
(A fiúk megúszták ezt a folyamatot.)
2.      Alapos kézmosás mindenkinek!
3.      Konyhai eszközök előkészítése

Remélem mindet kitaláltad!

Az étel tárolása:

A megmaradt ételt ajánlatos lehűteni, majd mihamarabb hűtőszekrénybe tenni, hogy ne romoljon meg. Erre nyáron még jobban kell figyelnünk, mint az év többi részében.
Vannak olyan elkészült ételek, melyek a fagyasztóban hónapokig is eltarthatók, de visszafagyasztani őket már nem célszerű.

Házi feladat:

Kérlek oldd meg a környezet munkafüzet 42-43. oldalán látható feladatokat és küldd el nekem fényképen május 28-ig!

Rajz:

Kérlek vegyél elő egy A/4-es lapot és rajzolj le egy számodra emlékezetes ünnepet, ahol az asztalon elkészített ételek is jól látszódnak!

Ha szeretnéd lerajzolhatod azt is, ahogy a konyhában munkálkodtok valamelyik családtagoddal. Viszont örülnék, ha látszódna milyen ételt készítetek. Akár oda is írhatod a lapod alsó sarkába.

Az eszköz tetszőlegesen megválasztható, csak arra kérlek színes képet küldj nekem!

Jó munkát kívánok nektek!

Üdvözöl titeket: Kati néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése