Kedves Gyerekek!
A mai alkalommal kicsit összedolgozzuk a környezetet
és a rajz órát.
Először szeretném, ha az ételek elkészítéséről,
tálalásáról, kezeléséről beszélnénk, utána pedig egy általad választott ünnepi
étkezés lerajzolását tűznénk ki célnak.
Biztosan te is segítettél már szüleidnek a
bevásárlás során. Netán olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy otthon, a
kertben is megtalálhattok zöldségeket, így nincs szükségetek a boltra.
Jól tudjátok már ti is, hogy bizonyos élelmiszereket
hűtőben tárolunk, hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan, más hozzávalókat pedig
elég csak a kamrába bevinni, polcra tenni.
Ennek tudatában minden élelmiszernek van
egy időszakja, ami alatt biztonsággal elfogyasztható az étel. Ezt a
csomagoláson mindig feltüntetik. Ezt másképp szavatossági időnek hívjuk.
Tehát:
A képen látható
termék szavatossági ideje 2012. szeptember 8-án lejár, vagyis addig a napig őrzi meg a minőségét. Addig a napig biztonsággal fogyasztható.
Lássunk egy másik példát:
Mivel nagyon sok terméket más országokból
szállítanak a boltjainkba, ezért a szavatossági időt nem mindig magyar
helyesírás szerint jelölik. Ebben az esetben először a napot, a hónapot, majd
az évet láthatod a dobozon.
A
képen látható dobozos tej így 2017. január 29-ig fogyasztható.
Erre mindig oda kell figyelnünk, mikor
ételt készítünk, másképp ételmérgezést kaphatunk nagyon gyorsan. Az ételmérgezés tünetei:
hasfájás, hányás, hasmenés, láz is előfordulhat.
A tankönyv 60. és 61. oldalán a számozott képeken,
nyomon követheted az ételkészítés folyamatát.
bevásárlás→előkészítés→aprítás→főzés→terítés→étkezés→a maradék étel
elcsomagolása, megfelelő tárolása
Jól begyakorlott folyamat az előbbi, de nem tudjuk
eleget emlegetni, hogy az elkészítés előtt biztonság miatt érdemes betartanunk
bizonyos szabályokat.
Kérlek, találgass a képek segítségével, mik lehetnek
ezek a folyamatok?
.
.
.
.
.
.
Nem nehéz! Mindet kitaláltad?!
.
.
.
.
.
Lássuk, egyre gondoltunk-e?
1. A
haj összekötése, hajpánt használata, hogy ne hulljon az ételbe hajszál.
(A fiúk megúszták ezt a folyamatot.)
2. Alapos
kézmosás mindenkinek!
3. Konyhai
eszközök előkészítése
Remélem mindet kitaláltad!
Az
étel tárolása:
A megmaradt ételt ajánlatos lehűteni, majd
mihamarabb hűtőszekrénybe tenni, hogy ne romoljon meg. Erre nyáron még jobban
kell figyelnünk, mint az év többi részében.
Vannak olyan elkészült ételek, melyek a fagyasztóban
hónapokig is eltarthatók, de visszafagyasztani őket már nem célszerű.
Házi feladat:
Kérlek oldd meg a környezet munkafüzet 42-43.
oldalán látható feladatokat és küldd el nekem fényképen május 28-ig!
Rajz:
Kérlek vegyél elő egy A/4-es lapot és rajzolj le egy
számodra emlékezetes ünnepet, ahol az asztalon elkészített ételek is jól látszódnak!
Ha szeretnéd lerajzolhatod azt is, ahogy a konyhában
munkálkodtok valamelyik családtagoddal. Viszont örülnék, ha látszódna milyen
ételt készítetek. Akár oda is írhatod a lapod alsó sarkába.
Az eszköz tetszőlegesen megválasztható, csak arra
kérlek színes képet küldj nekem!
Jó munkát kívánok nektek!
Üdvözöl titeket: Kati néni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése