2020. május 12., kedd

Református hittan 05.11.


Jézus csodát tesz: a naini ifjú feltámasztása
Tankönyv- munkafüzet 108-111. oldal

Jézus minden szenvedő embernek segített, akivel találkozott. Vigasztalt, gyógyított. Ezt az emberek is meg tudják tenni. Ha valaki szomorú megvigasztalják. A betegeket az akkor élt orvosok is gyógyították. De nem minden betegséget tudtak meggyógyítani. Csak azt, amire volt orvosság. A gyógyíthatatlan betegségekkel nem tudtak mit kezdeni. Itt már különbség volt az orvosok és Jézus között. Isteni ereje abban mutatkozott meg, hogy minden betegséget, még a gyógyíthatatlanokat is meggyógyította. A halott ember feltámasztása pedig már teljesen Isten jelenlétét bizonyítja.
Mielőtt elkezded a történet olvasását, nézzük meg mit jelentenek a következő fogalmak.
Özvegyasszony: Olyan asszony, akinek meghalt a férje. Abban az időben a nőknek nem volt munkahelyük, ahová fizetésért dolgozni mentek volna. Munkájuk otthon volt, a háztartást vezették, főztek, kézzel mosták a ruhát, takarítottak porszívó nélkül, nevelték a gyerekeket, ápolták a család beteg, idős tagjait. Csak a férfiak kaptak pénzt a munkájukért. Éppen ezért, ha egy asszonynak meghalt a férje, nehéz helyzetbe került. Ha volt felnőtt, munkaképes fia, akkor megmenekült a szegénységtől. A fia gondoskodott özvegy édesanyjáról.
Ifjú: A nagy, már munkapépes fiú, kamasz kortól fiatal felnőttig. Ők már tudtak gondoskodni özvegy édesanyjukról.
Jézus korabeli temetés: Abban az időben nem koporsóban temették el a halottakat. Illatos kenőcsökkel bekenték e testet, fehér gyolcs lepedőbe bepólyálták és úgy helyezték a sírba.

Olvasd el a könyv 108. oldalán a történetet. Figyelmesen, akár kétszer, háromszor is. Csak így tudod hibátlanul megoldani a 111. oldalon a 2. és 3. feladatot. Feltétlenül küldd el, mert egyet kapsz rá. Pontosan dolgozz, ha háromnál több hibád lesz, már csak négyest ér.
A 3. feladatnál, ha jól dolgoztál, 3 igaz és 3 hamis állítást találsz. Többször is ellenőrizd le!
Jó munkát! A megoldásokat a cedrusuli62@gmail.com címre küldd.
Köszönöm, Edit néni




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése