2020. május 18., hétfő

Katolikus hittan, Legeltesd juhaimat


Katolikus hittan
2020. május 18.
2. osztály
Legeltesd juhaimat!
Amikor Jézus elmondta az apostoloknak, hogy szenvedni fog és meg fog halni, Péter apostol lelkesen állította, hogy ha kell, meghal vele együtt. Jézus azonban azt mondta, hogy nem így lesz, Péter háromszor fogja megtagadni őt.
Így is történt. Míg Jézust kihallgatták, Pétertől háromszor is megkérdezték a ház körüli szolgák, hogy ő is Jézushoz tartozik-e, de ő mindháromszor azt felelte, hogy nem ismeri Jézust, semmi köze hozzá. Emiatt Péternek óriási lelkiismeretfurdalása lett, nagyon bántotta, hogy megtagadta Jézust.
Jézus azonban megbocsátott neki. Amikor a feltámadása után megjelent az apostoloknak a tóparton, háromszor is megkérdezte Pétertől: „Szeretsz engem?” Péter pedig háromszor is azt felelte, hogy „Tudod, hogy szeretlek.” Jézus akkor Péterre bírta a születő egyházat: „Legeltesd juhaimat!” Így lett Péter az egyház első vezetője, az első pápa.
Tk. 108. old.
Az egyház alapítása óta eltelt 2000 év. Az egyházat azóta is a pápa vezeti, a mostani pápa már a 266. a pápák sorában. TUDOD-E, HOGY HÍVJÁK A MOSTANI PÁPÁT?
Az évszázadok során a pápák közt néhányan nem voltak jó példaképek: bűnösen éltek, nem pásztorai voltak Jézus nyájai, hanem hadvezérei; voltak, akik harcoltak a pápai trónért, egymással veszekedtek. DE nagyon sokan szentül éltek, sokat tettek a rájuk bízott emberekért és akkor is kiálltak Jézus igazsága mellett, amikor a világ ezt nem nézte jó szemmel. Előfordult – főleg a kereszténség kezdetén, hogy a pápa vértanúhalált halt.
A pápa egyben Róma püspöke, Krisztus földi helytartója.
Tudod, miért visel fehér ruhát a pápa? Mert sokszáz évvel ezelőtt egy domonkos rendi szerzetest választottak pápává, aki megválasztásakor nem vette fel a pápa akkor szokásos díszes öltözetét, hanem továbbra is szerzetesrendje egyszerű, fehér habitusát hordta (hasonló ruhát, mint az enyém, csak férfi változatban). Ő volt V. Szent Piusz pápa. Az ő hatására egyszerűsödött le a pápai viselet, majd későbbi pápák még tovább egyszerűsítettek a pápát körülvevő uralkodói jelvényeken. Ma már nem használják a pápai koronát (tiarát) és a pápai trónus sem olyan gazdagon díszített.
A leghíresebb pápa Szent II. János Pál, akinek épp most ünnepeljük a századik születésnapját. A Szent István templom számára épp most készült el egy őt ábrázoló festmény, ha erre jársz, nézd meg!
Szent II. János Pál pápa lengyel származású volt. Sokat utazott, igyekezett a lehető legtöbb népet meglátogatni. Magyarországon is járt 1991-ben és 1996-ban. (Mindkétszer ott voltam 😊, persze még gyerekként.) Szeretett sportolni, kedvence a síelés volt.
Nézd meg ezt a kisfilmet róla:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése