2020. június 8., hétfő

Katolikus hittan, A keresztség 2


Katolikus hittan
2020. június 8.
2. osztály
A keresztség 2
Amit most ide leírok a keresztség szentségével kapcsolatban, azt már majdnem mind tudod, ha figyelmesen megnézted a múltkori 2 mesét.
A keresztség szentségét úgy is szoktuk nevezni, hogy az minden szentség kapuja. Mert a többi 6 szentség nem vehető fel nélküle.
A keresztség örök nyomot hagy a lelkünkön, így egy embert csak egyszer kell megkeresztelni, és az örökre érvényes marad.
A keresztség szentsége megtisztít attól az áteredő bűntől, amit az ősszülőktől, Ádámtól és Évától örököltünk. (Akit nem kisbabaként keresztelnek meg, annak a keresztségig összegyűjtött személyes bűneit is eltörli a keresztség.)
Amikor megkeresztelnek valakit, akkor Ő a mennyei Atya gyermeke, Jézus testvére, a Szentlélek temploma és az Anyaszentegyház tagja lesz.
Normál esetben a pap keresztel, de életveszély esetén bárki keresztelhet.
Csak vízzel érvényes a keresztelő, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.
Amikor megkeresztelnek valakit, védőszentet kap. (Akár többet is, ha több keresztneve van.)
A keresztszülő feladata, hogy imádkozzon a keresztgyermekéért, mutasson neki jó példát a vallásos életben és ha szükséges, gondoskodjon róla.
Jézus is megkeresztelkedett, bár az egy kicsit másféle keresztelő volt, hiszen Jézus lelkén nem volt az áteredő bűn. Őt Keresztelő Szent János keresztelte meg a Jordán folyóban – de ezt már tanultuk 😊
Tk. 111. oldal
Házi feladat: 112/2.3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése